CHIMIOTERAPIA

Chimioterapia e individualizată ca tratament, nu e o standardizare. În funcție de biopsie și de datele relevate de aceasta se stabilește planul terapeutic. Farmaciile din institutele oncologice prepară citostaticele pentru pacienți în regim individualizat. Pentru fiecare pacientă, în funcție de masa corporală se calculează o suprafață cu o formulă și se stabilește pentru fiecare perfuzie cantitatea de citostatic necesară. Va trebui să precizați câte kilograme aveți de fiecare dată și să fie corectă precizarea, că altfel nu e deloc bine. Aici nu e ca și cum te-ar întreba cineva și spui mai puține kilograme, că dă mai bine…La fel e și la anestezie…

Alimentația în chimioterapie este esențială. Nu vă așteptați să vă simțiți bine dacă mâncați orice și oricât! Există anumite restricții pe care trebuie să le discutați cu medicul. Acestea pot fi legate de regimul de sare, prăjeli, grăsimi, etc. Și când  organismul e sănătos pot fi probleme de la un regim de viață și alimentație nesănătoase, așa că aspectele acestea nu trebuie neglijate. Pot să apară probleme cu stomacul, ficatul, etc. De asta se poate lua pe tot parcursul tratamentului și chiar și după acesta, medicație simptomatică, specifică.

Hidratarea e esențială! Însă mare atenție când în tratament sunt incluse medicamente care impun limitarea hidratării pentru evitarea edemelor! Consumând prea multe lichide vă puteți trezi umflate. Și aceste interdicții se discută cu medicul.

Pielea suferă în timpul tratamentului așa că folosiți creme hidratante, grase. Sigur că și vârsta își spune cuvântul, dar chimioterapia cu atât mai mult! Încercați să ieșiți din chimioterapie cu cât mai puține pagube la nivelul corpului. Dacă nu aveți grijă din timp veți suferi și nu veți putea da timpul înapoi pentru a recupera ce ați pierdut.

Puteți face sport, mișcarea ajută pentru că uneori sunt dureri articulare destul de mari și pozițiile predominant statice conduc la accentuarea unor astfel de stări. Și rezultatele analizelor de sânge se modifică, se observă scăderi masive sau dimpotrivă creșteri de câteva ori ale unor cifre absolute comparativ cu intervalul de referință. Nu vă îngrijorați! La câteva luni după terminarea tratamentului valorile revin la normal. Apoi urmează evaluări periodice și veți vedea că e din ce în ce mai bine. Ori de câte ori apar modificări însă vă adresați medicului și dacă prima oară a durat mai mult până ați ajuns la spital și până ați beneficiat de tratament de specialitate, următoarele dăți ar trebui să fie fără întârziere. E vital să procedați în acest fel!

Sigur ați văzut că se poartă oja neagră printre pacientele cu cancer de sân. E la modă! Nu întâmplător e așa, pentru că există citostatice fotosensibile. Unghiile trebuie protejate, altfel vor fi atacate, se înnegresc, se exfoliază, se desprind. Asta e valabil și pentru unghiile de la mâini și pentru cele de la picioare. Șosetele sau pantofii nu protejează unghiile de la picioare. Vă recomand să luați ojă negară sau tonuri foarte închise de vișiniu, albastru, sau ce vă atrage, dacă negrul nu e o opțiune. Eu am folosit negru în chimioterapie și o perioadă după chimioterapie și nu am avut probleme.

Căderea părului este de un impact major pentru anumite persoane. Încercați să luați asta ca o provocare. Eu nu mi-am dorit să fiu cheală nici o zi în viața asta. Doamna care mă coafează a venit la spital și m-a tuns cât se poate de scurt, dar nu la zero. A fost o mișcare foarte bună. Mi-a mai dat timp de acomodare. Mai apoi când am ajuns acasă m-am ras și am devenit cheală și cheală am fost vreo 7-8 luni, timp în care am purtat perucă. Atenție și la perucă! Dacă nu e îngrijită și spălată și coafată poate să conducă la alergii, colorații pe piele. E de preferat o perucă naturală uneia sintetice, dar se poate trăi și cu una sintetică.

În timpul chimioterapiei se induce menopauza. Există cazuri în care de la prima perfuzie se instalează automat, există cazuri în care se instalează după câteva perfuzii. Există desigur și excepții, situații în care pacientele au menstruație în timpul chimioterapiei. În toate cazurile e de evitat sarcina. Toxicitatea e atât de mare încât concepția nu e de dorit pentru că pot fi urmări fatale. Dacă nu aveți copii, trebuie să știți că perioada de chimioterapie nu e o perioadă adecvată concepției.

Chimioterapicele atacă deopotrivă celulele sănătoase și celulele maligne. Globulele albe scad foarte mult, eu am ajuns de la 5000 la 600. La valori foarte mici apare febra, apar infecțiile și crește riscul de contactare a unor boli transmisibile, infecțioase. Medicul vă poate prescrie factor de creștere leucocitară, o injecție administrată subcutan care ajută la regenerarea leucocitelor. Eu am folosit factor de creștere leucocitară pe tot parcursul chimioterapiei pentru că am avut probleme cu nivelul globulelor albe încă de la prima perfuzie.

Între perioadele de administrare a chimioterapicelor există și zile în care organismul e revenit practic complet, simți că poți face aproape orice. Ce vreau să accentuez e că după fiecare perfuzie, apare un interval de 2-3 zile de maximă slăbiciune, punctul minim, cunoscut fiind sub numele de „nadir”. În acest punct organismul e cel mai suspus la infecții, răceli, etc. Nadirul este diferit în funcție de chimioterapicul folosit. Doar medicul vă poate spune cu exactitate care este intervalul respectiv, pentru tratamentul administrat și ce măsuri de precauție să luați. E important să aveți clarificate aceste aspecte având în vedere că în chimioterapie pe perioada de iarnă e posibil să fie intervale prelungite de gripă, răceli. Administrarea chimioterapicelor pe un organism care luptă cu gripa nu e de dorit. Se poate face o scurtă amânare cu permisiunea medicului, dar care atenție, nu poate depăși un anume interval, în condițiile în care se dorește ca tratamentul să fie eficient.

Chimioterapia, dar și menopauza conduc la decalcifierea oaselor, osteoporoză, neuropatii periferice,  altele. Luați măsuri înainte de apariția acestora! Verificați care este densitatea osoasă și întrebați dacă aveți nevoie de suplimente de vitamine și minerale. Verificați dacă aveți probleme cu inima și monitorizați-vă pe parcursul chimioterapiei și mai ales înainte de momentul în care se schimă tratamentul. Spuneți medicului ce alte medicamente mai luați și întrebați și dacă doriți să luați chiar și o pastilă pentru atenuarea durerii. Nu vă automedicați! Dacă ați procedat așa înainte de cancer, vă spun din proprie experiență că nu o mai puteți face. E foarte periculos să luați medicamente de orice fel fără să întrebați. Ideal e să nu aveți nevoie de nimic pe parcursul tratamentului și să nu vă îmbolnăviți. În mare parte, din acest motiv, multe persoane stau în concediu medical, izolate la domiciliu. Dar și aici și cei apropiați răcesc și atunci ce e de făcut? Va trebui să evitați contactul cu persoanele răcite. Eu am ales să lucrez, nu am răcit pe parcursul tratamentului, am găsit resursele fizice să rezist atât chimioterapiei cât și intervențiilor chirurgicale.

Sunt momente în care am simțit că pierd controlul gândurilor, gesturilor, deciziilor, faptelor, atitudinilor, etc. Mă gândeam dacă mai fac tot atâtea sinapse ca înainte de tratament. Evident că nu. Și am realizat asta dorind să fac calcule ale cheltuielilor de zi cu zi. Am obținut cinci rezultate diferite. Incredibil! Practic am pierdut tot în chimioterapie și am câștigat timp. Și timpul e foarte important. E important cum îți petreci timpul și când nu ești în cancer, dar cu atât mai important e cum îl petreci când ai cancer. Petrece timp de calitate! Adică nu pierde, nu irosi nici o clipă cu oameni care nu au importanță pentru tine și nu te fac să te simți bine sau măcar util, cu lucruri fără sens și mai ales nu sta letargic! Fă tot timpul ceva, cât de mic și de inutil pare, dar fă acel ceva, că tot e mai bine decât să lași timpul să treacă în van. Dacă nu dormi citește, dacă nu citești ascultă muzică, dacă nu asculți muzică plimbă-te și uite așa lista continuă…și toate acestea te fac să uiți de răul interior care te macină. Și doar tu să fii cel care știe cât e de greu. Nu o spune nimănui, pentru că într-o zi, două, trei, răul de la chimioterapie trece. Și te luminezi iar și ai chef de viață din nou și totul e văzut cu alți ochi. Nu vi s-a întâmplat să vă gândiți azi la ceva și să vedeți într-un fel povestea și mâine gândindu-vă tot la acel ceva să vedeți altfel povestea? Despre asta e vorba și în chimioterapie. Doar azi e cel mai rău, mâine e mai puțin rău, ș.a.m.d.