CATETERUL VENOS CENTRAL

Camera de chimioterapie sau cateterul venos central (CVC) este introdus într-o venă profundă, în cazul meu în vena cavă. În opinia mea cateterul venos e un rău necesar, rău zic eu pentru  că trebuie făcută o operație sub anestezie generală pentru introducerea cateterului și încă una de mai mică anvergură decât prima pentru suprimarea lui. În mod normal un astfel de cateter poate fi menținut până la cinci ani dacă nu sunt probleme și dacă organismul îl tolerează bine. În cazul meu cateterul a fost infectat încă de la început, dar am reușit să îl mențin între perfuziile 2 și 8 și să îl folosesc o singură dată intraoperator (la HTAB efectuată laparoscopic) pentru administrarea anestezicului.

Cateterul se simte sub piele, e plasat într-un buzunar creat sub piele și nu incomodează în principiu la mișcare și nici nu impune alte obiecte de vestimentație decât cele pe care le folosiți în mod normal. După montare se poate folosi la aproximativ 5-7 zile, pentru administrare de chimioterapice, recoltare de sânge, tratamente cu antibiotice și altele.

Avantajul unui astfel de dispozitiv implantabil este că permite trecerea citostaticului (care „arde” venele foarte tare, le fibrozează) direct într-o venă profundă, mare, unde fluxul de sânge este  suficient de mare, astfel diluția e mult mai bună. Ca exercițiu de imaginație gândiți-vă la o picătură de apă fierbinte aplicată direct pe piele și la o picătură de apă fierbinte amestecată cu apă rece și apoi în contact cu pielea. Cam așa ar fi în mare și cu cateterul venos.

Dezavantajul e că dacă nu e exploatat corect (spălare cu ser heparinat înainte și după utilizare), nu se folosesc acele speciale (ace Huber), de dimensiunile impuse de modelul implantat, pot să apară probleme, se poate tăia siliconul camerei și în final devine cateterul inutilizabil și trebuie imediat suprimat. Păstrarea lui în condițiile în care nu mai e utilizabil poate conduce la tromboză venoasă.

Recomand montarea lui de un medic chirurg specialist în chirurge vasculară, nu încercați cu alte specialități pentru că dispozitivul e dificil de montat corect și sunt foarte multe cazuri în care apar infecții și sunt și cazuri când organismul nu îl acceptă.